Meer zoals dit in de categorieën: reisinfo / Turkije info

Westelijke Taurus-rivieren

De westelijke Taurus is het snelst bereikbare wildwatergebied van Turkije. Alle klassieke rivieren tussen Marmaris en Anamur zijn met de auto binnen vier uur te bereiken vanaf de internationale luchthaven van Antalya.

Vandaag nog mogelijk: het kernpunt op boven Dalaman (R3).
Verzonken in het stuwmeer sinds 2011: de boogbrug bij Akköprü.

In het uiterste westen van de bergketen bij Marmaris, Dalaman tot de zomer van 2011 twee secties waarop ook commerciële raftingtochten werden uitgevoerd. Een klein reservoir regelt sinds ongeveer 2006 de uitlaat voor het onderste gedeelte "R2". In ieder geval tijdens het raftingseizoen was een gelijkmatige afvoer gegarandeerd. Het duurde bijna 15 jaar om de Akköprü-dam onder de klassieke R2-vlotroute te voltooien. Het gelijknamige dorp, dat in 2003 nog bewoond werd door meerdere families en de vlotgidsen die aan de Dalaman werkten, werd geleidelijk ontruimd. Het stuwmeer is sinds 2010 gevuld en in de zomer van 2011 was het nog mogelijk om op de verkorte route te peddelen. Aan het begin van het seizoen 2012 zal R2 als geheel verdronken zijn in het verkeer. Het zware wildwatertraject van het bovenste deel R3 is tot nu toe gespaard gebleven door de elektriciteitsindustrie, maar ook hier zijn er plannen om het water, dat het hele jaar door overvloedig stroomt, te gebruiken voor energiedoeleinden.
De Yuvarlakcay, een rechter zijstroom van de Dalaman, kon in ieder geval in het voorjaar van 2004 direct vanuit de karstbron worden bevaren. Men steekt de Yuvarlakçay op weg naar de afrit Dalaman vanaf R2. Hier was echter ook een elektriciteitscentrale gepland. Ik weet niets over de huidige status.

Er zijn geen andere grote wilde rivieren tussen Marmaris en Antalya. Bij Fethiye kan hij Saklikent-Bach kan worden gereden vanaf de bezienswaardige Saklikent-kloof (een aangewezen massatoeristische attractie). Commerciële slangen in vrachtwagenslangen worden hier aangeboden. De benedenloop van de Blazen Cayi interessant zijn. Het interessante deel aan het einde van de kloof bij Ören stond in 2003 al droog door een omleiding van e-works.
In de winter en het vroege voorjaar is er een groot aantal korte karststromen in de directe omgeving van de kust, die lonend wit water kunnen bieden. Een indruk krijg je als je langs de kustweg tussen Antalya en Fethiye rijdt. Mogelijke routes moeten worden verkend.
de Alakir, dat slechts ongeveer 30 kilometer ten westen van Antalya naar de kustplaats Kumluca afwatert, zou lonend wit water bieden. Tijdens meerdere bezoeken ter plaatse troffen we steeds te weinig water aan in de zwaar vergrinde beekbedding. De beste kansen zijn waarschijnlijk in de winter en het vroege voorjaar na regenval.

De brede vallei van de Köprü Cayi bij Caltepe.
De perfecte golf voor beginners - massasurfen op de golf van Dallas.

Ten oosten van Antalya, op slechts een uur rijden van de luchthaven, heet het u welkom bridge Cayi-peddelhongerige toeristen meestal als de eerste rivier. De raftingroute bij Beskonak is perfect om op te warmen na de winter, heeft het hele jaar door voldoende water en verschillende golven die geschikt zijn om te surfen. Een schilderachtige wandelroute met praktisch geen technische moeilijkheden nodigt u uit om in het vroege voorjaar tussen Degirmenözü en Caltepe langs de biezen te kuieren. Expeditie-vaarders vinden nieuw territorium in de diepe kloven erboven, tot nu toe kon alleen een kort open gedeelte met steile en krachtige WW V in Kasimlar worden bevaren. De onbekende, zeer diepe canyons zijn berucht om de talrijke sifons in de poreuze kalksteen.

Open droomwit water op Manavgat bij Üzümdere.

Vergelijkbare voorwaarden aan Manavgat, de volgende rivier naar het oosten: diepe rotskloven vol sifons wisselen af ​​met korte, open stukken. De legendarische grote kloof, die eindigt in het Oymapinar-reservoir boven de stad Manavgat, is door zijn lengte en de sterk wisselende stroomomstandigheden een echte expeditie. Bij de ingang is een redelijk mobiel niveau nodig om succesvol te navigeren in de overgehevelde rotschaos, voordat bronnen in de buurt van de Altinbesik-grot de hoeveelheid water vele malen vergroten. Maar ook de kortere rotskloof bij Üzümdere is voorbehouden aan echte experts. Een vier kilometer lange, open snede naar de forellengast Ibrahim, die met zijn pension en camping Handost een van de mooiste verblijfplaatsen biedt, blijft voor de gemiddelde vaarder met matige moeite. In het voorjaar is er een goede kans om water te vinden bij de bronrivieren boven Gümüsdamla: raszuivere kreken met hoge treden wachten.

In de kloof van de middelste Alara.
De Ucansu-waterval bij de ingang van de bovenste Alara.
Lente in de Stier - onderweg op de Karpuz Cayi, de Turkse Koritnica.
In de groene vallei van de Kargi.

De riolering tussen Manavgat en Alanya Alara uit een origineel, wild berggebied. Vier dagen wit water op meer dan 50 kilometer rivier wachten op liefhebbers van turquoise water. Een voortreffelijke plek om te verblijven bij de Ucansu-waterval markeert het begin van de zogenaamde "bronpotroute", die doet denken aan de bovenste Soca met open wildwater III. De volgende middelste Alara-kloof is gereserveerd voor kloofvossen. Een smalle spleet kan alleen lastig te dragen zijn bij eb, verticale wanden bieden alleen een uitweg op het water. Aan het einde ontmoeten de peddel- en shuttle-teams elkaar bij de "Turkse Kaiserklamm". De Alara is goed zichtbaar vanaf de weg en valt over rotstrappen in een lage kloof. De grote Alara-kloof ontvoert de roeiers uit de beschaving nadat ze de Kemer-brug zijn binnengegaan. 35 kilometer lang zonder kunstmatige obstakels of wegbruggen, een ongerepte kloof zonder enige nederzetting leidt tussen hoge kloofmuren. Wie de uitdagende toegangsweg op een hobbelige onverharde weg vindt, kan de route indelen in een bivak midden in de kloof.

Als het waterpeil (te) hoog is voor de Alara, komen de stromen van de uitlopers van de kust tot leven. Bijna uitgedroogd in de zomer, Kargi Cayi en de twee Karpuz Cayi stromen naar de zee als het smelt en na regen. De Kargi Alara-vaarders steken over als ze vanuit Alarahan de weg naar Gündogmus volgen. De ruim tien kilometer lange bovenloop eindigt bij het forellenrestaurant bij de brug, waar men zich met technische WO III+ geen moment verveelt. De twee karstbeekjes met de naam watermeloen (Watermeloen) stroom rechts en links parallel aan de hoofdweg van Manavgat naar Akseki. In april 2009 droeg de oostelijke arm aanzienlijk meer water. Gebruik voor een korte, maar waardevolle route de Richtuing Gündogmus bij de verkeersbrug en rijd naar het dorp. Daarvoor en daarna loopt de beek vrij afgelegen in diepe, smalle kloven, waarvan sommige worden gebruikt als canyoning-tochten.

de Schemerig Cayi is een korte karststroom, waarvan de meeste Turkse roeiers alleen bekend waren met een vermakelijke wandeling boven de dam. Een korte kloof met slechts matige moeilijkheidsgraad leidde naar een brede vallei, waar de Dim uitnodigde tot een zorgeloze wandeling tussen lage kunstniveaus en visrestaurants. In de zomer van 2007 waren de valleiflanken langs de rivier al vrijgemaakt en de meeste restaurants vernietigd. In het voorjaar van 2009 is het drinkwaterreservoir definitief ondergelopen. De zware, blootgestelde kloven van de midden- en bovenloop blijven, met delen van de Grote Kloof die ook verdrinken in verkeersopstoppingen. Hier duurt het water slechts tot ongeveer april / mei, maar gepassioneerde dalers vinden dan een snelle, technisch veeleisende afdaling.

De Ermenek bij vloed bij Dumlugöze.

Vanuit Alanya verbindt een spectaculaire pasweg de door beschavingen geteisterde kuststrook met het kale achterland van de Göksu-bronrivieren Goksu(noordelijke arm) en gevne (zuidelijke arm), de middelste en onderste regionen Ermenek wordt genoemd. De vallei van de Gevne is bijna volledig onbewoond, met ca. 40 kilometer WO II-IV dicht bij de weg, met twee tot drie dagelijkse etappes. Net als de noordelijke Gösku-arm worden Gevne en Ermenek afgeschermd van de Middellandse Zee door een enorme bergketen. In maart en april ligt hier vaak nog sneeuw, althans op de passen, en ook in het dal is nachtvorst mogelijk. De beste tijd is daarom in de maanden mei en juni, en later voor de Ermenek en Göksu kloven. De Ermenek loopt door verschillende grote kloven, tot nu toe konden er slechts twee open tussenliggende stukken gereden worden, die op het fijnste balancerende water uitkomen. In het onderste deel van de Ermenek belemmeren twee dammen de vrije doorstroming, de vlakte bij de stad Ermenek zal de komende jaren onder water komen te staan. De noordelijke Göksu is tot nu toe alleen in de bovenloop bevaren, het stroomt daar met slechts matig interessant wit water aan de rand van het Anatolische plateau voordat het verdwijnt in onbekende kloven. Na de samenvloeiing bij Mut was tot een paar jaar geleden een 30 kilometer lange wandelroute met goede stroming interessant. Blijkbaar is dit gedeelte sinds 2005 het slachtoffer geworden van de overstromingen van de Kayraktepe-dam.

In de buurt van het zuidelijkste punt van de Turkse Middellandse Zeekust, Kaap Anamur, Draak na een korte afstand zijn koers in de zee. de ook als Anamur De bekende bergbeek Cayi ontwatert het Taseli-massief ten zuiden van de Ermenek en heeft karstbronnen die rijk zijn aan water. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf de kustweg en biedt snel wildwater van de vierde graad in de bovenloop en enorm in het voorjaar. Nog 15 kilometer WO II-III over blauwgroen water volgen tot Alaköprü, waar de hoofdweg naar Ermenek kruist. De Dragon is makkelijk te rijden tot juni, mogelijk ook tot augustus. Voor de ca. 250 kilometer weg van Anamur naar Antalya moet u vier tot vijf uur rijtijd plannen.

De foto's op deze pagina zijn door mij ter beschikking gesteld Daniël AhrenbogMatthew BreuelAndreas StruwingGerard Tuinman en Michael Drwotaverstrekt.

Meer over Alara, Köprü Cayi en Co 
Een keer naar Coruh en terug - onder dit motto toerden we in het voorjaar van 2004 door de mooiste peddelgebieden van Turkije. Een volledig overbeladen Toyota stationwagen diende ons als een betrouwbaar voertuig. Via de Balkan en West-Turkije gingen we naar de Middellandse Zeekust, van daaruit naar Cappadocië en de Zwarte Zee. Tussen Marmaris en Silifke konden we alle bekende kajakrivieren bevaren, evenals verschillende voorheen onbeschreven etappes. Onze ervaringen hebben hun weg gevonden naar de riviergids “Greco II” van Franz Bettinger. Het hele verhaal van de roadtrip Anatolië is beschikbaar door op de afbeelding te klikken.

🌍 Test: Google Vertalen »