Helm op voor de prijsdaling! Tot en met 30.09.2023 september 15 geldt er XNUMX% korting op de adviesprijs van alle helmen!

Meer zoals dit in de categorieën: reisinfo / Turkije info

Schone ENERGIE, droge rivieren

De Turkse economie heeft sinds het begin van de jaren negentig een bijna ongekende bloei doorgemaakt. Op het gebied van hernieuwbare energie speelt waterkracht een voortrekkersrol. Waar staats- en particuliere energiebedrijven de rivier in leidingen dwingen, blijven flora, fauna en, last but not least, mensen op zoek naar de natuur achter. Is de privatisering van rivieren een goed toekomstmodel? Het volgende is een kijkje in het land en een verslag van het Alternative Water Forum in Istanbul.

Het temmen van de machtigen: dam bij de Cehennem Dere.

Peddeldemo's, online petities en handtekeningenlijsten om rivieren te redden die met uitsterven worden bedreigd, maken al jaren deel uit van het dagelijks leven van ons roeiers. Bijna elke maand lezen we nieuw slecht nieuws dat de vernietiging van rivieren in de nabije toekomst aankondigt. Of het nu gaat om wildwaterparadijzen zoals de Isel, Ötz en Finstermünzer, Koppenschlucht en Talbach in Stiermarken, de gigantische Tara-kloof in Montenegro of torso's van routes zoals de Lieserschlucht en Kummerbrücke, die al tientallen jaren worden omgeleid, nieuwe energiecentraleprojecten verminderen de recreatieve waarde van onze rivierlandschappen en bedreigt ze. 

Natuur in oorspronkelijke staat: De Köprü Cayi in het Köprülü National Park.

De lijsten van rivieren onder het zwaard van Damocles van omleidingen en barrières zijn lang, het aantal rivieren dat is omgevormd tot reservoirs is groot (bijv. Donau in Oostenrijk, lager Enns, Drava). Vaak zijn we geneigd pessimistisch te zijn en zien we de mogelijkheden van het maatschappelijk middenveld om in te grijpen tegen projecten over het hoofd. Door betrokkenheid van de gemeenschap konden omleidingsprojecten zoals Tara en Koppentraun worden gestopt of op zijn minst worden vertraagd, zoals bij Ötz en Isel.

Bijna natuurlijke waterkracht? - Steengroeve en stortplaats voor de bouw van de Göksu-dammen.

In het volgende wil ik inzicht geven in de situatie in Turkije, een land dat het gebruik van zijn waterkracht in een enorm tempo uitbreidt terwijl het maatschappelijk middenveld zich slechts langzaam ontwikkelt tegen de gevolgen ervan.

Sinds 2003 heb ik meer dan zes keer door Turkije gereisd, altijd met een kajak in mijn bagage. Mijn reizen brachten me naar een grote verscheidenheid aan landschappen en fascinerende mensen. Als gepassioneerd vaarder werd mijn routeplanning grotendeels bepaald door het stromende water. Als veiligheidskajakker heb ik de bovenloop van de Dalaman leren kennen, mijn opmaat naar vele andere wilde rivieren in de westelijke Taurus. De Eufraat nam me mee in een vouwboot door de kloven bij Erzincan. In hetzelfde jaar stond ik met grote ogen bij de Kapuzbasi-watervallen en droomde van de eerste beklimming van de machtige Zamanti-kloven. Het onwerkelijk blauwe bronwater van de Munzur fascineerde me evenzeer als de leembruine, lui stromende Murat in Oost-Turkije. De projectlijst van rivieren om te peddelen werd langer en zorgde ervoor dat ik elk jaar terugkwam. Helaas hebben mijn ontdekkingstochten de laatste jaren een muffe nasmaak gekregen: steeds meer peddelprojecten worden een race tegen de klok.

Ondergedompeld wildwater sinds 2009: Het nieuwe stuwmeer op Dim Cayi.

Megadammen in het oosten

Levenslijnen van de moderniteit in de buurt van de Hurmantal in Centraal-Anatolië.

Er is nauwelijks een ander land waar dammen en rivierbarrières zo talrijke ongerepte valleien binnendringen als in Turkije. Enkele projecten van gigantische proporties vinden hun weg naar de Duitse media, waar ze overwegend kritisch worden beoordeeld. Het Zuidoost-Anatolië Project (GAP), dat grote delen van het door Koerden bevolkte zuidoosten van Turkije omvat, trekt wereldwijd de aandacht vanwege zijn enorme omvang. In een plan dat teruggaat op Ataturk is de strijd tegen energietekorten steriel, want droge gronden zouden de economische ontwikkeling in het arme zuidoosten moeten stimuleren. Begonnen in de jaren '80, zullen 22 dammen en 19 waterkrachtcentrales worden gebouwd. Door een gigantische tunnel wordt het water van de Eufraat naar de tot voor kort drooggelegde vlakte van Harran geleid, waar het de uitbreiding van de agro-industrie mogelijk heeft gemaakt. Naast de reeds voltooide dammen op de Eufraat vormt de Ilisu-dam op de Tigris, die momenteel wordt gepland, het hart van het enorme dam- en omleidingsproject. Concrete plannen zijn onder meer de bouw van de Tigris bij de oliestad Batman door middel van een 136 m hoge en bijna 2 km brede dam 135 km (250 km, rekening houdend met de zijrivieren). Als gevolg van deze plannen moeten 200 nederzettingen worden geëvacueerd, wat een verlies van leefgebied betekent van minimaal 80.000 mensen. 95 van de nederzettingen zullen na de overstroming volledig onder water komen te staan. Onder andere zou de oude stad Hasankeyf, die al 10.000 jaar onafgebroken bevolkt is, met een groot aantal archeologisch belangrijke monumenten en grotnederzettingen, in het stuwmeer zinken. Naast de hervestigingen en het dreigende verlies van Hasankeyf, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, staan ​​internationale waterrechtelijke geschillen centraal. Samen met de dammen van de Eufraat zou de Ilisu-dam de Turkse staat een krachtig instrument geven om door onvoldoende watervoorziening druk uit te oefenen op het stroomafwaartse Syrië en Irak. Een middel dat overigens al in de eerste Golfoorlog werd gebruikt.

Over een paar jaar een meer - de vallei van de Peri Suyu ten zuiden van Erzurum.

Europa aan boord - de schande van Ilisu

Uitzicht van bovenaf op de bouwplaats van de Kigi Dam - na voltooiing zal de Peri Suyu 170 m diep worden afgedamd.

Voor ons Duitsers, Zwitsers en Oostenrijkers was het "Ilisu"-geschil bijzonder explosief, aangezien bekende bedrijven zoals het Duitse Züblin AG en het Oostenrijkse VA Tech (nu eigendom van Andritz) bij het project betrokken waren. Financiële zekerheid moet worden geboden door exportkredietgaranties (Hermes-garanties) van onze regeringen. De afgifte van Hermes-garanties is gebonden aan een strikte catalogus van ethische en milieubeschermingscriteria. De voorwaarden waaraan de Turkse staat moet voldoen betreffen z. B. Voldoende compensatie voor degenen die getroffen zijn door de hervestiging en de redding van Hasankeyf's culturele activa die in het reservoir zinken. In tegenstelling tot alle officiële toezeggingen heeft Turkije zijn verplichtingen niet nagekomen, daarom hebben de deelnemende Europese regeringen in de zomer van 2009 besloten zich volledig terug te trekken uit de financiering. Als gevolg van het schandaal trokken zowel Züblin als Alstom zich terug uit het project. Andritz heeft ondertussen zijn belang vergroot en speelt een belangrijke rol bij de bouw van de Ilisu-dam. De leningen voor het project worden aangetrokken door drie Turkse banken. De omleidingstunnel is in de zomer van 2012 in gebruik genomen, dus het werk aan de eigenlijke dam kan beginnen. Een van de laatste hoop is op één UNESCO-petitie. Gelieve te tekenen!

Een van de vele dammen in de voorheen ongerepte Göksu-vallei.

De Ilisu Dam en Hasankeyf, die met uitsterven wordt bedreigd, zijn slechts de meest prominente voorbeelden in het Turkse dampoker.In totaal zijn er plannen om de komende jaren en decennia bijna 2000 nieuwe dammen op Turks grondgebied te bouwen. Voor ons roeiers dreigt de complete vernietiging van het zwaarwaterparadijs Coruh in het noordoosten van Anatolië. De aanleg van damketens op de recent ontwikkelde peddelrivieren Zamanti en Seyhan bij Adana is in volle gang, evenals de vernietiging van de Göksu bij Silifke. Vrijwel alle rivieren die van belang zijn om te peddelen in het Pontusgebergte tussen Giresun en de Georgische grens worden getroffen door plannen voor elektriciteitscentrales. Zelfs op de rivier de Zap, die momenteel door de gespannen militaire situatie nauwelijks per boot bereikbaar is, worden vlakbij de Iraaks-Iraanse grens stuwen en omleidingen aangelegd.

Het evenement van het World Water Forum (WWF), dat in maart 2009 in Istanbul plaatsvond, laat zien dat de genoemde damprojecten geen op zichzelf staande gevallen zijn, maar dat Turkije een voortrekkersrol speelt in de herstructurering/versnelling van de mondiale watervoorziening. markt. De door de Wereldwaterraad geïnitieerde faciliteit vindt elke drie jaar plaats op verschillende locaties. De World Water Council bestaat uit 300 vertegenwoordigers van het bedrijfsleven (grote internationale bedrijven zoals de multinationale waterbedrijven Suez en Veolia), ministeries, wetenschap, internationale financiële instellingen, de VN en lokale overheden.  

Het WWF heeft tot doel het bewustzijn van problemen met de watervoorziening te vergroten door de watermarkten open te stellen voor de particuliere sector.

Internationaal publiek op het Alternative Water Forum 2009 in Istanbul.

Een andere (water)wereld is mogelijk

Om het WWF, dat wordt gedomineerd door commerciële ondernemingen, tegen te gaan en maatschappelijk gelegitimeerde alternatieven te laten zien, werd tegelijkertijd het Forum Alternatief Water gehouden. De organiserende organisatie "Een ander waterbeheer is mogelijk" is een campagne die wordt ondersteund door bijna 40 niet-gouvernementele organisaties (NGO's). Het Alternative Water Forum, dat duurde van 20-22 maart 2009, ging gepaard met een reeks ondersteunende evenementen die werden georganiseerd in de geest van het World Social Forum.

Groot aantal bezoekers op het alternatieve waterforum.

Een grote verscheidenheid aan wateractivisten en NGO's van over de hele wereld waren aanwezig, rapporteerden over problemen in verband met de hulpbron water en presenteerden mogelijke oplossingen. In het alternatieve forum werden lezingen gegeven door Turkse en buitenlandse wetenschappers en werden thema's samen uitgewerkt in workshops. De seminars gingen onder meer over de hulpbron water als machtsinstrument van natiestaten (zie de rol van drinkwaterreserves in het conflict in het Midden-Oosten, evenals de spanningen op het gebied van buitenlands beleid tussen Turkije en Syrië/Irak), de sociale en ecologische gevolgen van grote dammen (bijv. Ilisu op de Tigris en Yusufeli op de Coruh), de verklaring van water als mensenrecht in plaats van louter handelswaar (een besluit van het World Water Forum ten gunste van commerciële belangen) en de privatisering van water (bv. verkoop van gemeentelijke watervoorzieningsfaciliteiten via grensoverschrijdende - Leasing in Duitsland; privatisering van rivieren in Turkije).

Het spandoek dat ertoe leidde dat de activisten het land uit werden gezet.

World Water Forum - als je er anders over denkt, word je eruit gegooid

Terwijl de roeiers in Europa zich vooral verzetten tegen projecten om energie op te wekken uit de rivieren in de Alpen, kwamen ook mondiale aspecten in het forum aan de orde. Na een protest bij het World Water Forum (een spandoek met de woorden "No risky Dams!" werd onthuld in de plenaire vergadering), werden de activisten van International Rivers die werden gearresteerd en het land uitgezet via een videoconferentie vanuit de VS met elkaar in contact gebracht en verduidelijkt over de klimaatschadelijke emissies van grote dammen door vrijkomend methaangas. Activisten uit Zuidoost-Turkije maakten zogenaamde "Veiligheidsdammen" in de Koerdische provincies Sirnak en Hakkari (meer hierover in de gelinkte PDF) attent. Door meerdere stuwmeren onder water te zetten, worden regionale wegverbindingen nabij de grens met Irak onbegaanbaar of beter controleerbaar gemaakt. Onder het mom van terrorismebestrijding wordt versnippering van de overwegend Koerdische bevolking geaccepteerd of tot doel van de maatregelen gemaakt. Andere gespreksonderwerpen waren "Dams en cultureel erfgoed" (dwz het verlies van archeologische vindplaatsen onder water zoals Allianoi en Hasankeyf), "Grote dammen en duurzaamheid", "Waterbeleid en landbouw", "Water en vrouwen", evenals de werk van talrijke damactivisten in Turkije en wereldwijd.

Het water van Manavgat stroomt nog steeds over indrukwekkende sintercascades.

In de weken na het forum peddelde ik rond Adana in Zuid-Turkije en kon ik mezelf overtuigen van de schijnbaar onverbiddelijke opmars van nieuwe rivierbarrières. Het verlies van hele riviersystemen, niet alleen voor ons kajakkers, maar voor alle andere gebruikers van natuur en water, creëert gevoelens van verdriet en machteloosheid. Evenementen zoals het Alternative Water Forum geven echter reden tot optimisme, aangezien ze de opkomst van een natuurbewuste Turkse burgermaatschappij en de invloed van een tegenbeweging die in macht en vastberadenheid toeneemt, laten zien.

Ook in de Alpen zullen de komende jaren zeker meer plannen voor elektriciteitscentrales uit de kast worden gehaald en zullen kajakklassiekers beschikbaar komen.

Laat ons met onze gezamenlijke kracht inspireren door de rivieren die gered zijn en behartig actief en gezamenlijk onze belangen als natuurbeschermers en natuurgebruikers!