Balkan, Hellas, Italia – vårreiser 2024 kan nå bestilles!

Mer som dette i kategoriene: Omvisning

Montenegro - I landet Black Mountains

Toros Outdoors har padlet gjennom Albania siden 2015, og for hvert år som går har turene våre til nabolandet Montenegro blitt hyppigere. Det er på høy tid, Balkans fjellrike hjerte din egen leir å tilegne! Vi reiser rundt i Black Mountains i hele ti dager. Inkludert: Pene blå elver, vakre hvite steiner og ganske utrolig panoramautsikt i de robuste Durmitor-fjellene. Avkjølt leirliv og stort vann med jævla store bølger på Tara. Og selvfølgelig den berømte flerdagsturen gjennom den dypeste kløften i verden. Og så er det en annen overraskelse. Men dessverre sier navnet alt: det blir ikke avslørt! 

I mai koker de fire Tara-kilometerne til leiren ned til dalen.

Tre store elver drenerer det indre av det lille Balkan-landet: Moraca, Lim og Tara. Tre daler som knapt kunne vært mer forskjellige. Lekeplassen vår for ti dager med padling! Et bredt utvalg av landskapsformer er overfylt i en veldig liten plass. Karsthøylandet i vest stiger bratt fra det dypblå Adriaterhavet. I sør skinner den enorme Skadarsjøen, omgitt av uberørt sivlandskap. Svært nær hovedstaden Podgorica kommer Moraca og Cijevna frem fra de ville fjellene og danner den verdige starten på denne kajakkturen.

I innlandet til Montenegro er de skogkledde viddene i elvebassengene Tara og Lim kun tynt befolket. Akkurat det rette for å slippe unna hverdagens kjas og mas og slå av på landsbygda. Hva kan være bedre enn å avslutte dagen i den legendariske Tara Canyon med en god flaske Vrnac?

Camp I - Crna Gora Classics (WW III-IV)

Landskap med en avslapningsfaktor i Tara-juvet

Du kan gjøre kirkegårdsruten i søvne, du er ikke redd for rappelleringen og du vil endelig komme deg ut av Slovenia? Da er du klar for Crna Gora Classics! Men ikke bli begeistret for tidlig, vannet er like turkis og kalksteinen er like hvit som om den hadde sildret rett ut i elven fra den sørlige flanken av Kanin. Selv det lokale språket vil sannsynligvis høres kjent ut i dine ører. Og likevel, vær forsiktig! Ikke bare Slivovitz er tøffere i landet til de svarte fjellene ...

Montenegro
Moracaen nedenfor den tvungne passasjen. Glitrende!

Etter en korrekt utjevnet start på nedre Moraca reflekterer vi over den regionale Toros-tradisjonen og kjører til nabolandet for første gang. Vi tar de øvre delene av Cijevna, Cemi på albansk, langs siden av veien, ikke uten å suse litt saft i den oppfrissede Tamaraen. En landskapshammer jager den neste i Kelmend kalt Cemi-dalen. Denne nordligste spissen av Albania var ekstremt isolert inntil tjæremaskinen kom for godt fem år siden, kun overgått av Vermosh-dalen. Der drenerer kildene allerede til Montenegro i Plav-sjøen, hvorfra vannet renner ut som Lim. Vi nyter gjestfriheten til Vermosh på gjestehuset og legger også ut over grensen.

Montenegro
I området med tvungen passasje med lite vann.

I en dag eller to danser vi Limbo og Lambada, den mektige elven med sitt veldig blå vann åpner opp et av Montenegros mindre turistrike hjørner. Hovedstaden er langt unna her, og de gamle muldyrsporene til den kosovanske byen Peja (serbisk: Pecs) er fortsatt stort sett stengt siden krigen på slutten av XNUMX-tallet. Reisen vår tar oss videre til overvannet til Tara, sannsynligvis den mest kjente Balkan-elven. Smaragdgrønn og mektig, den har skåret ut en av de dypeste kløftene i Europa. Vi dedikerer tre dager til henne. Tre dager der vi legger sivilisasjonens kjas og mas bak oss. Vi er omgitt av kraftige karstkilder, kraftige bølger, skog, skog, skog og vidstrakter (i hvert fall oppover). Og hver kveld et deilig måltid med riktig drikke! 

Montenegro
Surf er oppe! Stor bølgesurfing på Tara.

Vi sykler over smale fjellveier til Zabljak, turistsenteret for alpinister. Før vi begynner på den siste tredjedelen, har vi tid til å snuse fjelluften i Durmitor på hviledagen. Lite område, høye topper, imponerende utsikt. De to kongelige stadiene i Moraca utgjør den verdige konklusjonen. Der vil du senest huske Slovenias drømmeelv. Enten i den figurrike Klosterschlucht eller i den berømte tvangspassasjen dypt i bunnen av juvet - det blir vakkert. Og spennende. Som jeg sa, ikke bare Slivovitz ...

Alternativ for lavt vann - kløftene over klosteret.

Camp II - Montenegro for the Mind (WW II-III)

«Scheuer, server oss godt destillat. Bare ikke for grov, bare ikke for hard.» Vel, ikke akkurat min stil, men jeg skal prøve! Alle som liker det lett (eller "tilfeldig" som de sier i Albania) studerer Crna Gora Classics noen få linjer og trekker fra alt som gjør dem ubehagelige eller til og med skummelt. Et voilà, den perfekte turen til vakre Montenegro.

Montenegro
Imponerende - Tara-juvet i mai.

"Enkelt" spesifikt: Tre dager med avkjølt oppvarmingspadling på Cijevna og Moraca (nei, du vil ikke kjede deg der; jeg lover!), videre til øvre Tara og to dager med basecamp på den blå Lim. fantastisk beliggende Plav Lake buffer vannet langt inn i våren. Ideelle forhold for å venne seg til bølgevannet. Vi trenger det om et øyeblikk... Vi tar en dag med fotturer for å slappe av. Rundt Gusinje er Prokletje-fjellene et ekte turmål som ennå ikke har blitt oppdaget av massene. Den mye bedre kjente Valbona ligger forresten rett på den andre siden av de syv fjellene.

Montenegro
Utvidelsene til Durmitor-fjellene.

Etter så mye klassisk skjønnhet, la oss ta en annen vending. Veteranen Lonely Planet ville skrive: «utenfor allfarvei». Hvor sant! Etter Lim til rett før den serbiske grensen, gjør vi et stopp i de tidligere hjertekamrene til sosialistisk industrialisering. For en kaffe i Berane, på Titos tid het tekstilbyen Ivangrad. Vannet i Lim er ikke lenger svart under byen, og Ceotina er ikke lenger svovelgult, slik det var i tungindustriens mørke tider i den faktisk rolige Pljevlja. Her i det uturistiske nord for Montengero møter ensomme skoger mye beite kuperte landskap med sosialistisk arkitektur og industrikultur. Spennende!

Montenegro
På Moraca.

Kyss og fullfør det som gjenstår, det må være. Videre til taraen! Basecampen i den nedre tredjedelen av den berømte Tara Canyon tilbyr alle fasiliteter du kan konsentrere deg om virksomheten din. Konsentrert surfing (alltid i midten! Om nødvendig med luftstøtte ...), spis godt, se på himmelen og les en bok eller bare la deg skylle ned husveien for tredje gang med stor glede. Å ja, selvfølgelig gjør vi også en flerdag.

Bra for nybegynnere - Moraca i nærheten av Podgorica

Fortsatt energi? Nei? Passer inn. Det er også slutt. Etter de ti dagene du blir servert. I beste forstand. Og overraskelsen som ble nevnt i begynnelsen lurer fortsatt et sted.  

overnatting

Ideell for padlere: de komfortable rommene på Camp Grab.

 Avhengig av været og gruppens ønsker overnatter vi på campingplasser og ville steder rett ved elva. I begynnelsen og slutten av turen overnatter vi Vandrerhjem Q våre venner Magdalena og Radovan. På Tara bor vi på et profesjonelt administrert hotell Ethno leirgrav i telt eller bungalow.

Montenegro – I Black Mountains land – Durmitor Bock
Hva ser du på? – Tilskuere i Durmitor.
, , , , , , merket