Balkan, Hellas, Italia – vårreiser 2024 kan nå bestilles!

Mer som dette i kategoriene: Albania turer / Omvisning

Shkodra Kayak City - Albanias drømmeelver

Neste dato: 11. til 20. april 2024

De vakreste elvene i Albania? Helt klart nord i det lille landet! De omgir deg som en halvsirkel Shkoder Kayak City. Vi overnatter et kvarters kjøretur fra byen rett ved den vakre innsjøen Shkodra. Vi tilbringer dagene i de ensomme fjelldalene på de praktfulle buldrepartiene Cemi, Kir og Dushit. Om kvelden, deilig mat i den nærliggende byen og – hvis du vil – til de hyggelige barene i sjarmerende Shkodra. Eller deilig mat selv på leiren. Eller til leirens egen restaurant med utsikt over innsjøen. Høydepunktet er den tre dager lange turen til den avsidesliggende dalen Shala eller Valbona, inkludert en båttur over Lake Koman. Vi bestemmer hvilken destinasjon det blir ut fra vannet, været og gruppens ønsker. Uansett et skikkelig eventyr!

Lekent hvitt vann i de nedre kløftene i Kir. | Foto: Matthias Breuel
Lekent hvitt vann i de nedre kløftene i Kir. | Foto: Matthias Breuel

Regionen

Det er ikke for ingenting at Prokletije-fjellene har det andre navnet på de albanske alpene. De bratt tårnhøye fjelltårnene minner om Dolomittene, den turkise av drikkevannsrene bekkene er på ingen måte dårligere enn Soca. Nesten alle elver tilbyr seksjoner for talentfulle nybegynnere så vel som for den ambisiøse falleren.

Cemit, Kir og Dushit kan nås på mindre enn en times kjøretur fra Shkodra, og de montenegrinske nedre delene av Cemit, Cijevna, er like nærme. Nok å gjøre i en uke.

Utsikt inn i Cemi-juvet. | Foto: Matthias Breuel
Utsikt inn i Cemi-juvet. | Foto: Matthias Breuel

Elvene

Vi starter uken på Cijevna i nærliggende Montenegro. Avbrutt av lengre bassenger, renner de nedre delene av Cemi gjennom vakre konglomeratkløfter. Høydepunkter er en (valgfri) hulepassasje og kløftspalter som er så smale som du noen gang har padlet. Garantert!

Den lokale elven Shkodra, Kir, tilbyr vann i alle klasser og opptil fire dager med kajakkpadling. De feiende slyngene på Prekal er ideelle for oppvarming. Lange bølger som er massive når det er mye vann, er ispedd lekebølger og gir mye plass til individuelle linjer. For den dypt kappede kløften i øvre del, må vi imidlertid stå opp tidlig. Til og med reisen krever mye arbeid fra sjåførene: grusveien er smal, gjørmete og fulle av kne-dype hull. Belønningen er teknisk WW III-IV - sterkt blokkert, krevende, vakker.

Lunsjpause i den svarte juvet i Dushit. | Foto: Matthias Breuel
Lunsjpause i den svarte juvet i Dushit. | Foto: Matthias Breuel

Dushit sørøst i byen er foreløpig lite kjent blant padlere. De to strekningene gjennom den øde kløften krever mye vann - den delvis kløftlignende kløften gir deg den ekspedisjonsfølelsen.

Til slutt, ved Cemi, venter to helt forskjellige seksjoner på oss: På den venstre kildeelven, Cem i Vuklit, er ting bratt og blokkert. I det forente Cemi fører bisarre utsmykkede juv oss mot den montenegrinske grensen.

Massiv moro på Cemi etter sammenløpet av vårstrømmene. | Foto: Matthias Breuel
Massiv moro på Cemi etter sammenløpet av vårstrømmene. | Foto: Matthias Breuel

Og så er det Shala og Valbona, to av de største padleelvene på Balkan. Hver av dalene tilbyr lett tre dager med hvitt vann. Mens Valbona rundt Bajram Curri, som er lett tilgjengelig via Koman-fergen, også tilbyr enklere seksjoner (WW II-III), er den faktiske trange dalen i Valbona reservert for erfarne padlere. Men også der er det et veisideparti (WW III-IV) som er skjult mellom svært bratte buldreslalåm (WW IV-V).

Perfekt buldreslalåm på Shala. | Foto: Matthias Breuel
Perfekt buldreslalåm på Shala. | Foto: Matthias Breuel

Ved Shala nås imidlertid grensen for sikker føring raskt når strømmen er høyere. Det legendariske gjennombruddet til Lake Koman er også mulig for modige tremannspadlere hvis det ikke er for mye vann og kyndig veiledning. Men eksponeringen av dette villeste elvestadiet (WW III-IV) gjenstår til og med et tiår etter vår første tur. Veisidene mellom Thethi og Shala-porten har korte partier som er overkommelige for oss. Men mesteren er ekte bekketerreng.

Offroad terreng ved Shala. | Foto: Christoph Scheuermann
Offroad terreng ved Shala. | Foto: Christoph Scheuermann

Enten Valbona eller Shala, vi vil besøke minst ett av de to alternativene i løpet av turen. Gled deg til et skikkelig eventyr!

Interessert? Så kom med oss Skhodra Kayak City!

Grønne skoger, blått vann – Valbona. | Foto: Michael Neumann
Grønne skoger, blått vann – Valbona. | Foto: Michael Neumann
, , , , , , , , , , , , , , , , merket