Balkan, Hellas, Italia – vårreiser 2024 kan nå bestilles!

Mer som dette i kategoriene: Alpene turer / Omvisning / Italia turer / Reiserepporter

Dora Baltea og Isère – Toros Goes Western Alps

Tror du at vi bare kan gå øst? Du kjenner oss ikke godt! Lenge før Scheuer ble bayersk, var det ett reisemål om sommeren: Sør-Frankrike og Aostadalen! Vel, gammel kjærlighet ruster ikke. I begynnelsen av september ga de vakreste elvene mellom de høyeste fjellene oss et publikum, og vi sjekket også Mont Blanc-regionen for Toros egnethet. Et voilá, on y va!

Inferno Canyon, Dora Baltea
Dråpen fra Avise, Dora Baltea, Inferno Canyon.

Fra München over Sveits, fra vest for republikken opp Rhindalen, cruiser vi (beklager, det kan ikke gå fortere, ellers må vi betale, som sveitserne sier) mot Genfersjøen. Via Martigny når vi den store St. Bernard og ser ned i dalen til Dora Baltea. Når vi går nedover passet inn i byen Aosta med samme navn, tross alt hovedstaden i den autonome regionen, blir vi klar over det gunstige klimaet i dette lite kjente hjørnet av Alpene: vin vokser her ved foten av de fire tusen. Geometrisk riktig stablet strekker vinrankene seg oppover bakkene i terrasser, med snøfelt som glitrer like før horisonten.

Dora Baltea – Mont Blanc bak henne

Dora Baltea på Champex
Inngang til Dora Baltea, Champex-seksjonen.

På vei til Po-sletten samler Dora Baltea biflodder fra venstre og høyre, hvor de bratte hengende dalene alltid bryter inn i utilgjengelige kløfter inn i hoveddalen. Mens skarpt hvitt vann venter på biflodder i juli og august, forblir Dora Baltea for padleren om høsten. Breenelva rommer forbi Courmayeur og Pré St. Didier til Morgex, uten å bli påvirket av kraftstasjoner. Her forsvinner elva i rørene, og hvis du vil padle her om høsten, må du overholde utslippstidene til kraftverket. På bunnen av Inferno Canyon skyter 40 kubikkmeter inn i en mektig fontene i den nesten tørre elveleiet til passende tider.

Dora Baltea Champex seksjon
Uregulert isbrevann på Dora Baltea nær landsbyen Champex.

I september sitter vi igjen med tre førsteklasses ruter som vi kan oppleve med liten, middels eller til og med skarp flyt, avhengig av tid på døgnet. Elva gir oss sport, men fjellene forblir for vår sjel. Du kan nå høyt i Aostadalen. I den brede høye dalen Dora di Veny er vi veldig nær isbreene. Grand Eyvia-dalen er inngangen til Gran Paradiso-kjeden. Her kan vi også håpe på utsøkt buldrende hvitvann i fjerde grad. Ja!

Lac du Verney
Lac du Verney, ved foten av Little St. Bernhard Pass.

Isére – Frankrikes padleklassiker

Når vi har fått oss mette på bølgene og kanskje til og med smakt en kafé à la Valdotaine, drar vi til Frankrike. Over Lille St. Bernard (2188 moh) snirkler vi oss i mange serpentiner inn i Isère-dalen. Vi ønsker å tilbringe tre til fire dager her i Bourg St. Maurice. Elva er regulert av kraftverk hele året. Vann er tilgjengelig ved å trykke på en knapp, tidsbestemt for å passe behovene til vannsportentusiaster. Ikke rart, rafting er big business her. Og med rette: Isère er en leken elv, i andre til svake fjerde grad. Utallige bølger, små og store steiner, en kløftlignende kløft med wow-faktor. Det hele kompletteres av en av de mest utfordrende hvitvannskanalene i Europa. Bourg St. Maurice slalåmbanen er i hvert fall solid WW III-IV. Med Full Flow liker du å holde deg til de lyse linjene.

Doar Baltea & Isére - Isére Surf John
Høyt lekebåtpotensiale! Isère mellom Bourg og Centron.

Feriedagene nærmer seg slutten, vi forlater dalen via den olympiske byen Albertville i nord for siste stopp på turen. På den franske delen av Genfersjøen gjør Dranse resten. Oppstrøms Alpene lover kraftverkskontrollen også vannsikkerhet her. I tillegg til noen saftige stryk har den klare elven fantastisk lekent hvitt vann. Den perfekte avslutningen på turen til de vestlige Alpene!

, , merket

Legg igjen en kommentar