Balkan, Hellas, Italia – vårreiser 2024 kan nå bestilles!

Mer som dette i kategoriene: Omvisning / Georgia-turer

Georgia – Kajakkpadling i det ville Kaukasus

Helt i utkanten av Europa, inneklemt mellom mektige fjell og vide vann, er et lite land stappfullt inn. Beskyttet av de enorme landmassene i Russland og Tyrkia, adskilt fra resten av Europa av Svartehavet, hadde befolkningen i Vest-Europa i utgangspunktet liten forbindelse med den unge staten Georgia. Og likevel ble kristne samfunn grunnlagt her allerede på 1. til 3. århundre. Selv i dag er georgiere dypt forankret i den kristne ortodokse tro. Det milde klimaet året rundt og den imponerende skjønnheten til Kaukasus-fjellene gjør Georgia til et toppmål for naturelskende reisende. 

Den subtropiske Svartehavskysten tiltrekker seg badegjester fra vår til høst. På noen hundre kilometer avstand opplever besøkende et enormt utvalg av landskap og vegetasjonssoner. Og kajakkpadlere vil også finne perfekte forhold i Georgia: om våren vinker de bratte, nesten tropiske grønne dalene ved Svartehavskysten nær Batumi, på forsommeren og høsten er elvene i Lille Kaukasus fulle av saft. På Mtkvari, som drenerer store deler av landet på vei fra det tyrkiske høylandet til munningen av Kaspihavet, vil langdistanse padlere finne en elvedal som fortsatt er uberørt i lange strekninger. Toros Outdoors har tilbudt whitewater-turer i Georgia i over ti år.

UNESCOs verdensarvlandsby Ushguli i en høyde på 2100 meter.
Landsbyen Ushguli på UNESCOs verdensarvliste i en høyde av 2100 meter. | Foto: Christoph Scheuermann

Padlingen

Den viktigste padlesesongen i Stor-Kaukasus varierer fra april til november. Kraftige breelver som Tergi, Rioni, Tskhenistskali og Enguri drenerer de evige snøfeltene i fjellene opp til 5000 meter høye. På sensommeren vil selv tempererte sjeler få noe for pengene. Tydelige sidebekker med tekniske etapper utfyller de ofte svært lange etappene til hovedelvene.

Misha legger linjen foran Khobistskali.
Misha legger linjen ved Khobistskali. | Foto: Christoph Scheuermann

I løpet av våre whitewater-leirer reiser vi til ulike regioner i Stor-Kaukasus, hvor vi padler i breelvene som har blitt tammere etter at snøen smelter, med fire tusen bak oss. Varmt, fuktig vær i det sentrale lavlandet rundt Tbilisi og Kutaisi står i kontrast til høststemningen i de høye dalene. God vannstand er garantert takket være sterk breavsmelting og (så langt) mangel på kraftverksregulering.

Tekhuri på Taleri.
Tekhuri på Taleri. | Foto: Christoph Scheuermann

Camp I - Klassikerne i vest

Denne turen tar oss til klassikerne i Stor -Kaukasus og er åpen for alle som føler seg trygge under andre verdenskrig. Den sentrale beliggenheten til Kutaisi flyplass gjør området i nordvest enda bedre tilgjengelig, og Svaneti -fjellene ligger bare et steinkast unna. En av reisens hoveddestinasjoner er elvene Rioni (WW II-IV) og Tskhenistskali (WW II-IV) i Ratscha og Nedre Svaneti. Et stort antall etapper lar oss finne ideelle seksjoner for alle nivåer av kjøring. Forutsatt at det er nok vann, drar vi mot de moderat vanskelige elvene i det subtropiske vesten. Kintrishi (WW II-IV), Khobistskali (WW III-IV) og Tekhuri (WW III-IV) ønsker oss velkommen med klart vann og blokkerte stormer.

Førsteklasses hvitt vann er garantert i den georgiske indiske sommeren. Men kultur forsømmes heller ikke: Nord i Kutaisi pryder en rekke klostre som er vel verdt å se, ved foten. Vandrerhjemmet til kunstnerfamilien Gugashvili fungerer som utgangspunkt i Rionital, derfra utforsker vi relikviene til det sovjetiske klimatiske kurstedet Shovi. 

Rioni over byen Oni.
Rioni over byen Oni. | Foto: Christoph Scheuermann

program og ferdigheter

Avhengig av størrelsen på gruppen ledes leiren av en eller to kvalifiserte kanoinstruktører. Selv om kjøreprogrammet tilsvarer karakteren til en guidet tur, kan vi trene enheter om padleteknikk, kjøretaktikk og sikkerhet på forespørsel. Elvenes tekniske nivå er rundt WW III +, bare individuelle (flyttbare) steder oppnår en (svak) fire. Hvis du vil delta på turen, bør du ha kunnskap om overlegen III. Vanskelighetsnivå. Å mestre rollen er en fordel, men ikke et must.

Camp II - Kaukasus for nybegynnere

Du leter ikke etter topp atletisk ytelse. Du vil oppleve magien i Kaukasus, padle avslappet gjennom Georgia. Opplev landskapet, kulturen og kjøkkenet i all sin prakt, men uten å være redd for vannet. Du kan trygt padle WW II-III, hvis ikke i kajakk, så i en oppblåsbar kano. Velkommen til leiren "Kaukasus for nybegynnere", som ble arrangert for første gang i 2019. Vi tar hele 14 dager for ikke bare å oppleve de klassiske breelvene i det store Kaukasus. Vi besøker også øst i landet med de ikke så ofte padlede elvene Aragvi, og den lengste elven i Transkauskasia, Mtkvari (russisk: Kura). Selvfølgelig får vi også se det spektakulære Mount Kazbek. For hans føtter padler vi i den høye dalen til den fartsfylte Tergi på 2000 meter. Grenseområdet til Armenia, som ikke er veldig godt utviklet for turisme, danner den imponerende kontrasten.

Georgia Reiser i det ville Kaukasus - Tekhuri
Endelige arrangementer, så fortsetter vi på de tekniske bakkene til Tekhuri | Foto: Peter B.

program og ferdigheter

Avhengig av størrelsen på gruppen ledes leiren av en eller to kanoinstruktører. Selv om kjøreprogrammet tilsvarer karakteren til en guidet tur, kan vi trene enheter om padleteknikk, kjøretaktikk og sikkerhet på forespørsel. Elvenes tekniske nivå er WW II-III +. Hvis du vil delta på turen, bør du ha solide ferdigheter i WW II-III vanskelighetsgrad.

Innlegg: Georgia - Kajakkpadling i det ville Kaukasus - Nedre Kintrishi
På Kintrishi | Foto: Christoph Schwaab

Camp III - Indian Summer på georgisk

Solid mestring av WW III+ er en forutsetning for å delta i Kaukasus Camp III. Om nødvendig deler vi gruppen og angriper ulike seksjoner. Dette betyr at selv erfarne WW IV-padlere får en sjanse. I tillegg til krevende stadier av de store is-elvene, setter vi kursen mot bekkedistriktene i det vestlige Georgia. De lite kjente jungelbekkene i (Mindre) Kaukasus er skjult i de subtropiske dalene i Adjara og Samogrelo. Flankert av mosekledde steiner, sammenflettet av bregner nesten like høye som en mann, er «Hidden Creeks» i Vesten, som ligger knapt hundre meter over havet, blant det vakreste padlekartet har å by på. En eller to regnværsdager gir nødvendig tilleggsvann, men selv i begynnelsen av oktober er dagene i lavlandet nær sjøen fortsatt varme.

Artikkel: Georgia - Kajakkpadling i det ville Kaukasus
Bratt mil på Bzuzha | Foto: Christoph Schwaab

Et vannsikkert alternativ, selv i tørt vær, er Rioni-dalen. Rioni tilbyr flere store strekninger mellom andre verdenskrig og IV + om høsten. Det er god tid til å nyte det naturlige fjellandskapet i Ratschas på de enkle mellomstykkene. I tillegg til landskapet og vannet, et annet plusspunkt: de kjærlig administrerte gjestehusene med virkelig deilig mat. Også i det store Kaukasus er Tskhenistskali (WW III og IV) og Kheledura (WW III-IV +) i Nedre Vanetia. Området, som fortsatt er lite berørt av turisme, inspirerer med endeløse bølger, på Kheledura-elskere av tett blokkert hvitt vann får pengene sine verdt. Forutsatt at det er nok vann, bruker vi omtrent halvparten av tiden i Vest-Georgia på elvene Supsa (opp til WW IV +), Bzhusha (WW II-IV +), Khobistskali og Tekhura, Machakhela (flere etapper WW III-V) og Kintrishi (WW III-IV).

Hvis vannet i vest passer, vil vi bo på et hotell rett ved Svartehavsstranden. Hvis det ikke er nok vann til de dypere elvene i det vestlige Georgia, er det tid for de spektakulære kløfteelvene Upper Svaneti Enguri (WW III-IV +) og Nenskra (WW III-IV +).

program og ferdigheter

Avhengig av størrelsen på gruppen ledes leiren av en eller to kanoinstruktører. Selv om turene tilsvarer karakteren til en guidet tur, kan vi trene enheter om padleteknikk, kjøretaktikk og sikkerhet på forespørsel. Elvenes tekniske nivå er passende for den respektive undergruppen mellom WW III og IV +, individuelle (flyttbare) steder kan også være vanskeligere. Hvis du vil delta på turen, bør du ha solid kunnskap om III. Vanskelighetsnivå. Hvis du vil padle i den vanskelige gruppen, bør du ha en sikker rolle, salfasthet i fjerde klasse og god fysisk form.

På baksiden av Khobi-dalen.
I den bakre Khobi-dalen. | Foto: Christoph Scheuermann

Logistikk, overnatting og mat

Den anbefalte reisen starter på flyplassene Memmingen, Dortmund eller Hamburg, og siden november 2021 har også Berlin og Wien blitt servert igjen. Derfra tar du direktefly til Kutaisi. Wizz Air tar oss direkte til padleparadiset West Georgia; takket være en spesiell avtale går kajakkene om bord uten problemer.

Vi fortsetter så på stedet – enten i den firehjulsdrevne varebilen Mitsubishi Delica eller terrengkjøretøyet Mercedes Sprinter. Sjåførene våre kjenner ruten like godt som egenskapene til bilene deres. Dette betyr at selv de mest avsidesliggende elvedalene kan nås. Og for de mest alvorlige tilfellene er det alltid en Ural-lastebil...

Georgia Reiser i det ville Kaukasus - Logistics Tekhuri
Mehrabs offroadsprinter tar oss pålitelig til hver start! | Foto: Peter B.

Overnattingen er nesten alltid i familiestil i små gjestehus eller leirer nær naturen. Avhengig av belegg kan vår mangeårige partner Misha også sørge for at du får avslappende dager i selvbetjente huset på stedet. Ved valg av overnatting tilpasser vi oss fleksibelt til været og ditt humør.

Foto: Marianne Widmer
Frokost på landet – Shareuala Camp er det perfekte utgangspunktet for turer på Rioni | Foto: Marianne W.

Alle som har reist i Tyrkias innland vet hva gjestfrihet betyr i Orienten. Det kristne folket i Georgia er på ingen måte dårligere enn sine brødre i sør. Hvor ofte har dørene åpnet seg for familier som var helt fremmede? Hvor ofte ble bordet rikt dekket med delikatesser fra ens egen hage og oppriktige blikk møtt med gjensidig anerkjennelse til den rungende lyden av georgiske skåler? Gaumajos!

Det georgiske kjøkkenet imponerer med en blanding av orientalske og slaviske påvirkninger. Valnøtter, granatepler og koriander finnes ofte i maten. De lange georgiske bordene er rikt dekket med kinkali, kachapuri, badrishani og grillet kjøtt eller kjøtt tilberedt i saus. Og så er det den søte georgiske vinen...

Nybakt brød - rett fra ovnen til frokostbordet.
Nybakt brød – rett fra ovnen til frokostbordet. | Foto: Christoph Scheuermann

Kultur

Gjemt bak jernteppet i et halvt århundre, på XNUMX-tallet åsted for blodige borgerkriger, blodfeider og korrupsjon av verste sort: Kaukasus har så langt fremkalt ganske ubehagelige assosiasjoner blant vesteuropeere. Men i all hemmelighet, stille og stille, har et lite land åpnet seg for turisme og tiltrekker seg fjellklatrere og kajakkpadlere med naturen i XXL-format.

Georgia er hjemsted for en av de eldste kirkene i verden. Mange georgiere er troende kristne og opprettholder sine religiøse tradisjoner. Familien er på toppen av rangstigen i verdihierarkiet. Den tiår lange innflytelsen fra sovjetkommunismen ser ut til å ha styrket bevisstheten om fedrenes tro.

Monumental kunst mellom prefabrikkerte bygninger fra sovjettiden (Chiatura, Central Georgia).
Monumental kunst mellom prefabrikkerte bygninger fra sovjettiden (Chiatura, Central Georgia). | Foto: Christoph Scheuermann

Under presidentskapet til Saakashvili, som modellerte landets politikk på Europa og USA, åpnet Georgia opp for markedsøkonomien i et raskt tempo. Vitner fra den sosialistiske tiden er likevel allestedsnærværende. Prefabrikkerte bygninger i Tbilisi og andre byer, uforgjengelige Kamas-lastebiler i landsbyene, tok seg kjærlig av Volga-limousiner som glider langs sporene i et tempo som ingen europeer ville forvente av mellomklassebilen deres. Ikke alle tekniske innovasjoner har overlevd historiens stormer: industrielle brune felt som knapt har blitt demontert og hovedveier som ennå ikke er reparert og kun kan nås med firehjulstrekk er vitner til økonomisk kollaps.

Offentlig buss i Nedre Swanetia.
Offentlig buss i Nedre Svaneti. | Foto: Christoph Scheuermann

De ofte landlige scenene er flatterende for vesteuropeernes blikk, gjennom den sosialromantiske linsen føler vi at vi har blitt transportert et godt halvt århundre tilbake. Vi skal ikke glemme at livet mellom avindustrialisering og uberørt natur («All maten her er fortsatt økologisk!») ofte mister sin appell når den blir en del av hverdagen. Så det er fortsatt en oppgave å ikke fremstå som en verdensfjern vestlending som tar to ukers ferie fra forbrukersamfunnet, men heller å nærme seg realitetene i vertslandet med omsorg og respekt. 

Les mer

Vår guide Misha i Country-People-Adventure-serien: "Georgias ville skjønnhet - fra Svartehavskysten til fjellene" (NDR 14.09.2023. september XNUMX)

Du kan få et inntrykk av landskapet, elvene og sist, men ikke minst, holdningen til livet under en tur til Georgia i USA Travel Story “Advocate Go Georgia”

En detaljert reiserapport med en detaljert informasjonsboks følger med KANU MAGASIN, utgave 1/2014 publisert (også tilgjengelig for bestilling på www.kanumagazin.de). Også i KANU MAGAZIN, utgave 1/2018. »Gamarjobat, godt liv!« – all informasjon om kajakkparadiset Georgia i et nøtteskall

, , , , merket