Balkan, Hellas, Italia – vårreiser 2024 kan nå bestilles!

Mer som dette i kategoriene: Omvisning

Tagliamento og Piave – ville elver under den italienske solen

Neste datoer: 18. til 22. mai 2024 / 29. mai til 2. juni 2024 (familieomvisning)

Den siste virkelige ville elva i Alpene? Padleverdenen og vitenskapen er enige: Ingen steder langs den enorme alpebuen kan en vill elv være like vill som i den kilometer lange flomsletten i Tagarlamento. Det store eventyret venter fire timers kjøretur fra München - for modige turpadlere og godt reiste piloter, nybegynnere og familievennlige. I fire dager vil du betro deg til elven på vår Taggmento-tur. Du sover på din drømmeøy, over deg stjernehimmelen. Elva og dagslys setter tempoet. Ankom, padle av, slå av! Velkommen til elven villmark!

Taggmento-tur
Drømmeelva Taggmento! | Foto: Michael Neumann

Mens lyden av ordet Taggmento (uttales Talljamento) opprinnelig vekker assosiasjoner som Cafe Latte og Bella Italia til Italophile hobby-padler, lar han hvitt grus, blått vann og kunstnerisk ordnede drivvedskulpturer passere i hans sinnes øye, har vitenskapen lagt seg: Tagarlamento regnes som referanseøkosystemet til en naturlig, vill alpin elv. Høres klumpete ut, kommer til det samme. Tagarlamento og flomsletten er så vill og upåvirket av mennesker som ingen andre elver i Sentral- og Vest-Europa.

Taggmento-tur
Hvem finner den perfekte leiren? Det er hundrevis på Tagarlamento. | Foto: Michael Neumann

Vil du se med egne øyne hvordan Europas alpine elver så ut for 200 år siden? Vil du oppleve en ekte vill elv med alle sansene dine - i naturens rytme, på og ved elven, i flere dager unna gater, byer, shoppinggalskap? Fordyp deg i det ville elveøkosystemet med sin flora og fauna, dets fortryllede oksebovann, grunnvannssjøer og endeløse grusbanker? Omgitt av kreativ kraft som har blitt materie? 

Taggmento-tur: vannopplevelse
Tagarlamento er ganske godt egnet for turbåter. | Foto: Michael Neumann

Elven

For de som aldri har hørt om Tagarlamento: Elva løper fra Karniske Alpene (de Kärnten-Friuliske grensefjellene) gjennom Alpene ved foten til Adriaterhavet. Det er vann i elva når snøsmelten fra slutten av april til midten av juni og etter hyppige, ofte ekstremt intense høstregn. Disse flomhendelsene former elveleiet og bringer strømmen til mer enn 1000 kubikk per sekund i løpet av få timer. Det spesielle med det: elven har plass. I det opptil to kilometer brede flomsletten kan Tagarlamento gjøre det de vil. Og det er det han gjør. Et utrolig virvar av elvearmer, oxbow innsjøer og grusbanker i alle størrelser. Drivvedfjell, drømmestrender og alt dette er beskyttet mot sivilisasjonen av brede, økologisk intakte flomslettstrimler.

Tagliamento-tur: leirliv
Den kilometer lange flomsletten er den ideelle campingplassen! | Foto: Michael Neumann

De tekniske vanskelighetene til Tagliamento varierer mellom WW I og II+. Utfordringene ligger i lengre bølger, skarpe virvellinjer, isolerte utvaskede steiner som må unngås, samt trerøtter og greiner som stikker ut i strømmen. Alle som trygt kan navigere på Isar nær Bad Tölz eller den tyrolske Lech fra Steeg vil også klare Tagliamento uten problemer. Elva kan navigeres med kajakker (inkludert turkajakker i plast), kanoer eller gummibåter. For sporty nybegynnere med lite whitewater-erfaring anbefaler vi en tiltstabil airboat.

Logistikk

Toros Outdoors gjør eventyr mulig - ukomplisert, pålitelig og trygt. Du reiser alene - med tog eller i din egen bil til Venzone. Derfra tar vi vare på logistikken. Overnatting i sovepose på sovematten - hvis været er riktig, selv uten telt på det 1000-stjerners hotellet hvis du ønsker det.

Taggmento-tur
Stenriket - Tagarlamento er et ideelt terreng for alle som er interessert i botanikk, ornitologi og geologi. | Foto: Michael Neumann

Ausrüstung

Vi pakker campingutstyr, komfyrer og mat i båtene. Du kan bruke egen båt og utstyr eller leie den ideelle vannscooteren av oss, inkludert padleåre, pakkesekker og klær om du ønsker det. Det er ingen støttekjøretøy og leirene kan ikke nås med bil. Men vi hjelper deg selvfølgelig med pakketips slik at du får med deg alt om bord.

Utløp

Vi møtes kvelden før turstart på campingplassen ikke langt fra start. Etter frokost drar vi til elven, tar bilene til en sikker parkeringsplass og starter turen. Avhengig av vannstanden kan vi lage en kortere eller lengre rute. Vi bestemmer endepunktet sammen i løpet av dagene. Vi ønsker å finne flyten vår. Fremgangen avhenger ikke bare av vannstanden, men også av vårt eget personlige tempo. For å avslutte turen komfortabelt anbefaler vi mandag som hjemreisedag.
Kulturelt tips: Venezia er bare en time unna.

Oppdatering 1: Piave

I juni 2022 tilbød vi også en flerdager på Piave for første gang. Søsterelven til Tagliamento stiger i hjertet av Dolomittene, drenerer Cadore, kjent for sin gelato, til å renne mellom dype kløftvegger mot Belluno.
Der, senest, vil vi starte båtene og følge den ville løpet av Piave mot Adriaterhavet. På grunn av det høyere, betydelig snørere nedslagsfeltet, er Piave en trygg bank når det gjelder vann til langt ut i juni. Spesielt i den første delen er de tekniske vanskene noe høyere enn på Tagarlamento. Mange dønninger når WW II +, virvelinjene er litt skarpere, bølgene høyere. Piave-turen er mulig for førstegangsforbrytere, men er også egnet som en ekstra etter Tagarlamento som en del av en lengre ferie i Italia. Kontakt oss for detaljert informasjon!

Oppdatering 2: Familieomvisning

I 2023 tilbød vi en familietur i pinseferien som var spesielt tilpasset behovene til familier med (mindre) barn. Fordi det kan ta lengre tid å pakke sammen, kan det hende at seksjonene må forkortes eller du må ta pauser oftere. Og fordi det er morsommere for de minste å ha med seg folk på deres egen alder! Er du interessert? Skriv til oss så diskuterer vi detaljene sammen.

Av hele mitt hjerte Canoista: Ines on the Piave!
, , , , merket